Gépi vagy kézi hímzés

A gépi hímzett vagy a kézzel hímzett terméket válasszam?

Nem könnyű erre egyértelműen válaszolni, egyébként is manapság elég kényes ez a téma. Nap mint nap találkozunk magunk is élőben, illetve már az interneten is olyan termékekkel, amelyek kézzel hímzettként vannak hirdetve, holott gépi hímzésű az adott termék!

Kalocsai mintás géppel hímzett bikiniA fenti képen géppel hímzett kalocsai mintás fürdőruhákat láthattok.
Kézzel hímzett kalocsai séf ruhaEz a kép pedig egy kézzel hímzett kalocsai mintás cukrász munkaruhát ábrázol.
Első ránézésre avatatlan szem számára alig, vagy egyáltalán nem látható a  kettő közötti különbség. Mind a gépi hímzéssel, mind a kézi hímzéssel készült ruházat gyönyörű.
Akkor mégis mi a különbség?

A gépi hímzésnél használt fonalak vékonyabbak, mint a kézi hímzésnél használt fonalak, valamint a minta sokkal tömöttebb és szabályosabb. Ez a hímzési mód nagyon tartós, mosható, vasalható és esztétikus.

A kézi hímzésnél a minták kivarrása vastagabb fonállal történik, ezért a fonalszálak lazán illeszkednek a felülethez, így dúsabb hatást és még szebb látványt eredményeznek.

Tulajdonképpen mindkét hímzési módnak sincs hátránya, egyetlen dolog van, ami a kézi hímzést teszi értékesebbé, és ez az emberi kéz munkája. Ha például van több egyforma kézzel hímzett kalocsai mintás pólód, azok csak látszatra ugyanolyanok, de valójában mindegyik teljesen egyedi, mert minden egyes öltést egy emberi kéz végezte, nem egy “robotpilótára” beállított gép.

Míg egy átlagos nagyságú kalocsai mintát – mondjuk egy blúzra – gépi hímzéssel akár öt perc alatt is el lehet készíteni, addig ugyanez a minta  kézi hímzéssel 6-8 óra alatt készül el.

 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..