Hogyan hímezzük a matyó mintát?

Bevezetőként némi matyó történelem:

Kezdetben a mezőkövesdi hímzéseket fehér fonallal hímezték ki, elsősorban lepedőszélekre és férfi ingujjszélekre. Majd a XIX. század első felétől piros hímzőfonallal készültek a matyó hímzések, később piros-kék színkombinációval hímezték ki a szabad rajzú mintákat. Ezek a minták még kevés motívumból álltak, a központi díszítmény általában a “hatkaréjos rózsa” közötti íves, leveles ágacskák, a széleket “cipék”(cipő alakú minták) tették hangsúlyossá.

A piros-kék mellett egyre gyakrabban kezdik használni a mezőkövesdi hímzőasszonyok a sárgát, zöldet és lilát.

A nyolcvanas évektől kezdődően, új hímzőfonalat, Belinát használnak. Ezen bolti fonalak színgazdagságának köszönhetően, új hímzésstílus kezd kibontakozni.. A matyó hímzés valójában ekkor színesedik ki. Az eddig említetteken kívül még használják az előző színek árnyalatait, és megjelenik a rózsaszín, a halványlila, a fekete. Ettől fogva a hímzés tobzódóan tarkává válik, és a minták ellepik az egész alapanyagot.

Matyó terítő Hímzett matyó futó Mezőkövesdi hímzett terítő


Térjünk vissza a jelenbe, és beszéljük meg, hogyan is hímezzünk matyót?

Az alapok ugyanazok, mint ahogy azt a Hogyan hímezzünk kalocsait? c. bejegyzésemben már leírtam.

A matyó hímzéséhez ugyanúgy szükséges: hímzőtű, hímzőfonal, opcionálisan választható; hímzőkeret, illetve hímző vetex, és természetesen maga az alapanyag, amit szeretnénk kihímezni.

Az öltések szintén ugyanazok: lapos öltés és száröltés.

Milyen színekkel hímezd a matyó mintát?

Hímezheted fehérrel (fekete alapanyagra), feketével (fehér alapanyagra), vagy kék-piros színkombinációval, illetve színesre (bármilyen színű alapra).

Míg a kalocsai hímzésnél egy motívumon belül a 6 fő szín egyikét párosítjuk annak sötétebb, vagy világosabb árnyalatával, a mezőkövesdi hímzés nem követeli meg ezt a merevséget, a piros mellé hímezhetsz kéket, bordót, lilát, sárgát, stb., amint azt az alábbi illusztrációkon is láthatod .

Matyó hímzésMezőkövesdi hímzés        Matyó motívum

3 thoughts on “Hogyan hímezzük a matyó mintát?

 1. Kérdésem lenne csak. Mátra selyem fonalat sajnos nem lehet kapni. Elkezdett matyó hímzésemhez milyen fonalat vehetek, ami hasonló a Mátrához és együtt tudom varrni vele?
  Segítségét kérném!
  Üdvözlettel: Éva

  • Kedves Éva!

   Mátra selyem hímzőfonalat is lehet még itt-ott fellelni az interneten (pl. Vatera, Olx), de ha nem szeretne ezeken az oldalakon böngészgetni, a Cordonet hímzőselymet ajánlom a Mátra helyett. Remélem segítettem, és be tudja fejezni az elkezdett matyó hímzést. 🙂

   Boldog új évet kívánok!

   Üdvözlettel:

   Hímzésmánia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .